Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Първо потърсете съвест". Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Русия повдигна обвинение „по член от Наказателния кодекс“ на президента на Украйна Володимир Зеленски и го обяви за международно издирване. Това става ясно от съобщение на сайта на руското вътрешно министерство, предаде Франс прес.

От съобщението не става ясно в какво конкретно е обвинен украинският президент.

В списъка с издирваните лица попадат още бившият президент на Украйна Петро Порошенко и главнокомандващият на сухопътните сили на страната Александър Павлюк.

От администрацията на украинския президент реагираха на решението на Москва.

Говорителят на Зеленски Серхий Никофоров каза, че вътрешното министерство на Русия "трябва да потърси съвест и здрав разум".

Володимир Зеленски зае президентския пост в Украйна в средата на 2019 г. От началото на руската инвазия на украинска територия той се превърна в една от основните мишени на Русия. Москова многократно поиска свалянето му от власт, а Владимир Путин призова това да направи армията на Украйна.

Една от тезите на руската пропаганда е, че Москва иска да свали „нацисткия режим“, който управлява Украйна.

Володимир Зеленски е поредният политик, който попада в списъците на издирваните от Русия лица. Сред тях има множество високопоставени политици като министър-председателката на Естония Кая Калас и министъра на културата на страната Симон Кайрис.

През март 2023 г. Международния наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин по обвинение във военно престъпление, свързано с депортация на деца и други представители на местното население от Украйна в Русия.

Тогава съдът издаде и заповед за ареста на Мария Лвова-Белова, руска служителка по правата на децата, за която се твърди, че ръководи извеждането на украински деца в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG