Връзки за достъпност

Извънредни новини

Уроци от телефона. Как една платформа за правопис помага за матурите


Виктор Славчев, дванайсетокласник от езиковата гимназия "Екзарх Йосиф Първи" в Ловеч на фона на кампанията на "Как се пише?" в "Тредс". Колаж
Виктор Славчев, дванайсетокласник от езиковата гимназия "Екзарх Йосиф Първи" в Ловеч на фона на кампанията на "Как се пише?" в "Тредс". Колаж

Доста е трудно да се добереш до тийнейджър, ако си възрастен. Но има и такива, които успяват. Част от тях са се събрали в една платформа за грамотност и буквално са се внедрили в друга платформа, само че за тийнейджъри. Направили са го ненатрапчиво. Сега помагат за матурите.

Виктор Славчев използва неочакван израз, за да похвали изобретение, което му помага. То "не дразни", казва той. Има предвид платформата за правопис "Как се пише?", в която редовно влиза - особено сега, когато му предстоят матурите. Виктор е в 12-и клас.

Платформата е достъпна там, където е най-удобно на самите тийнейджъри - в социалната мрежа "Тредс" (Threads). Тя е първо по рода си помагало за правопис, което би свършило работа и на хора от други поколения, но в конкретния случай авторите са мислили предимно за ученици. Решили са да създадат платформата след исторически ниските резултати на матурите през миналата учебна година.

Щом поколението Z не отива при планината, планината ще отиде при него, казват организаторите, цитирани от БТА. Те са автори на "Животът няма "аУтокорект", кампанията на най-популярния онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

Така от края на март до 17 май - денят на зрелостния изпит по български език и литература (БЕЛ) всеки ден в профила на "Как се пише?" в "Тредс" излиза по една задача. Неин автор е създателката на платформата за грамотност Павлина Върбанова.

Останалите в екипа са учителката по БЕЛ Доротея Николова и Иван Ланджев и Драгомир Дончев, творчески директори в рекламната агенция Huts Group.

"Екипът се опитва да държи закачлив тон, който да провокира към действие тийнейджерите", казва Доротея Николова. Явно успяват, щом броят на потребителите расте.

Под някои от задачите за деня се водят бурни дискусии, ето пример:

"Запишете САМО правилната форма на думата, в която е допусната правописна грешка:

Сделките по покупкопродажбата на криптовалута се записват в глобален дигитален регистър на трансакции, наречен "блокова верига" (block chain).

Тук правилният отговор е "покупко-продажба", но тийнейджърите спорят за изписването на думата "трансакция".

"Как се пише?" установява и статистически закономерности, свързани с пропуските в обучението по граматика и правопис. 32 на сто от участвалите в допитване на платформата не владеят правилата за употреба на бройната форма, а 71% не се справят с пунктуацията.

"Екипът зад кампанията се шегува, че тръгваме на Първия правописен поход, но амбицията ни е съвсем сериозна – в оставащото време до матурата да помогнем на зрелостниците да повишат средния успех и 2024-та да е годината, в която негативната тенденция да се пречупи", казва Иван Ланджев.

И удоволствие, и полза

Дванайсетокласниците от езиковата гимназия "Екзарх Йосиф Първи" в Ловеч са потребители на платформата. Когато учителят им по български език им казва за нея, те вече я знаят от социалните мрежи, казва Виктор Славчев. Той определя кампанията като "полезна и достъпна", а за него решаването на езиковите казуси носи "и удоволствие, и полза".

"Задачите са полезни, помагат ми, те са точно по матрицата на матурата - дават правила, които човек не е научил или е забравил, много добре са обяснени", казва той.

Той потвърждава, че кампанията е подходяща за тийнейджъри, представена на достъпен за тях език и недразнещ начин.

"И без това хората прекарват много време на телефоните си, могат да се възползват от тях за подготовката си за матурата", казва Виктор.

Той я препоръчва на всички абитуриенти, чиято матура по БЕЛ наближава, а с оценките от нея се кандидатства за много специалности в много от българските университети. Виктор Славчев иска да учи право.

Една учителка за ученето

Идеята за кампанията идва естествено, като продължение на работата на "Как се пише" в "Тредс". "Правим го от края на миналата година и съвсем естествено това прерасна в кампания, насочена към зрелостниците", казва Доротея Николова.

Целта на кампанията е не само да помогне на зрелостниците да се подготвят за матурата. "А и да ги подтикнем да действат и да осъзнаят, че трябва да се погрижат за живота си, за знанията си, за уменията си, за това да са способни хора", казва учителката.

С кампанията "Как се пише?" подкрепя и работата на колегите ѝ в клас "с нещо на пръв поглед развлекателно, което да събуди у младежите естественото човешко любопитство към знанието".

Иначе отговорността за все по-ниските резултати на абитуриентите на матурите Доротея Николова поема и върху себе си като част от цялото общество.

"Носим си и последствията, защото не можем да се похвалим, че живеем добре, че правим най-доброто със страната си и с нас самите", казва тя.

По думите ѝ резултатите са ниски, защото децата не учат. "Ние, възрастните, ги оставяме да мислят, че животът ще им се поднася, без да полагат усилия. А това няма да се случи, когато пораснат", казва тя.

И добавя, че родителите могат да помогнат на децата си, като им покажат как се учи, съпровождат ги в постигането на знанието и възпитават отношение към него.

Впочем, според книжовната реч правилно да се казва е "автокоректор", а не "аУтокорект".

Форум

XS
SM
MD
LG