Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой разреши болница "Мама и аз"? Главчев иска прокуратурата и ДАНС да проверят


Служебният премиер Димитър Главчев
Служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев ще подаде сигнал в прокуратурата и в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) по случая с проекта за болница „Мама и аз“. Това съобщи правителствената информационна служба в петък. Премиерът иска службите да проверят как се е стигнало до разрешение за такава болница, което беше дадено от правителството на самия Главчев няколко дни по-рано.

Проектът за частна болница "Мама и аз" получи критики от всички страни. Причината е, че такова лечебно заведение в София би привлякло малкото специалисти, което би направило невъзможно изграждането на национална детска болница. Нова частна болница ще харчи пари от здравната каса, но няма да предлага комплкесни грижи за деца, казват специалисти.

В петък Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) потвърди, че е издала 2 положителни становища за проекта за болница "Мама и аз". По-рано в четвъртък от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) съобщиха, че са изготвили общо 3 оценки на проекта.

Новините идват, след като тази седмица служебният кабинет първо одобри, а ден по-късно отмени решението за изграждане на частна многопрофилна болница „Мама и аз“ в София.

Във вторник правителството на Главчев единодушно подкрепи строежа на болницата, а Главчев защити решението. Това предизвика множество негативни реакции от институции, партии и неправителствени организации, според които проектът ще попречи на изграждането на държавна детска болница.

В резултат в сряда Министерският съвет отмени решението си. В четвъртък беше публикувана стенограма от заседанието, която показва, че решението е взето без никакво обсъждане.

В петък Главчев обяви, че ще поиска от ДАНС и прокуратурата да направят „пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение“.

Това се случва „в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта“, пишат още от правителствената пресслужба.

Основният въпрос, който доведе до този отзвук около проекта „Мама и аз“, е:

  • дали той ще представлява частна детска болница, която може да възпрепятства изграждането на държавна такава;
  • или се планира голяма многопрофилна болница, каквато според решение на Министерството на здравеопазването отпреди 2 години не е необходима.

И двата варианта предизвикаха негативни реакции.

За нуждата от изграждане на държавна национална детска болница се говори от години, но реализацията на проекта се бави.

Кой е оценявал проекта за болницата

Първоначално през 2021 г. конгломератът и основнен инвеститор в проекта за болница „Мама и аз“ - „Търговска лига“, прави опит да регистрира голяма многопрофилна болница в село Казичене на територията на Столична община.

Тогавашната министърка на здравеопазването от правителството на ПП, ДБ, БСП и ИТН с премиер Кирил Петков - проф. Асена Сербезова, отказва да издаде разрешение. Сербезова се позовава на проверка на потребностите от медицинска помощ в София, според която няма нужда от подобна болница.

През 2022 г. „Търговска лига“ внася ново предложение до Министерството на здравеопазването за частна болница с акцент върху майчиното и детското здраве. И този проект обаче не получава одобрение.

От здравната каса потвърдиха в петък, че са издали 2 положителни становища за проекта за болница „Мама и аз“:

  • Първият документ е подписан на 1 февруари 2023 г. от временната управителка на НЗОК д-р Йорданка Пенкова.
  • Второто становище е от 27 ноември 2023 г. с подписа на тогавашния управител Станимир Михайлов, избран за поста в края на юли 2023 г. по предложение на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ).

По-рано Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ съобщи, че е изготвила 3 комплексни оценки на проекта.

Първата (от 20 април 2023 г.) е с подписа на тогавашния директор на агенцията проф. Росен Коларов след първото положително становище на здравната каса. По това време министър на здравеопазването е д-р Асен Меджидиев от служебния кабинет на Гълъб Донев.

При искането на тази оценка фирмата заявител - „Търговска лига“, е посочила, че ще строи педиатрична болница. Анализ на ИАМН е показал, че ако това предложение се одобри, няма да има достатъчно специалисти за дългоочакваната и все още непостроена държавна детска болница.

В отговор „Търговска лига“ променя предложението си и казва, че частната болница ще има само една педиатрична структура, а няма да е изцяло детска. Въпреки това името на проекта „Мама и аз“ (което звучи като име на детска болница) остава същото.

Втората оценка на ИАМН е уточнение към първата и отново е подписана от Коларов на 16 юни 2023 г.

Последната оценка е подписана на 6 март 2024 г. от сегашната директорка на агенцията Иванка Динева. Тя беше предложена от ГЕРБ за шефка на здравната каса, но оттегли кандидатурата си миналия юли поради „лични причини“. Подписът ѝ под оценката на ИАМН е следствие от положителното становище за проекта от тогавашния шеф на НЗОК Михайлов.

Защо се заговори за „Мама и аз“

След като служебният кабинет първоначално одобри проекта „Мама и аз“ тази седмица, представители на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница разкритикуваха решението.

Членката на съвета адвокат Мария Шаркова каза, че подобна частна детска болница няма да работи в полза на обществения интерес, а ще търси печалба. Шаркова каза, че съветът ще настоява документите около проекта да станат публични.

Критики имаше и от страна на представители на ПП-ДБ, президента Румен Радев и санкционирания за корупция от САЩ лидер на ДПС Делян Пеевски.

От ПП-ДБ казаха, че ще подадат сигнал до ДАНС и прокуратурата по случая.

През седмицата стана ясно, че всъщност планираните легла за педиатрично отделение в проекта „Мама и аз“ са много малка част от общия брой - едва 40 от общо 413.

След отмяната на решението на правителството „Търговска лига“ промени концепцията на проекта и заяви, че се отказва от създаването на педиатрично отделение и този път ще промени името на предложената болница.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG