Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще използваме целия спектър от мерки". Защо Германия и Чехия обвиняват Русия в кибершпионаж


Илюстративна снимка с надпис „Киберпрестъпност“
Илюстративна снимка с надпис „Киберпрестъпност“

Германия обвини Русия в мащабна кампания за кибератаки срещу цели на Берлин, предаде Ройтерс в петък. Според германските власти кампанията е започнала още през 2022 г., а зад нея стои военното разузнаване на Москва.

В същия ден подобни обвинения към Русия отправи и Чехия.

Твърденията идват, след като през март тази година аудиозапис на онлайн разговор между висши военни служители на Германия изтече в руски медии. Този пробив в сигурността на Германия още повече засили напрежението между западните сили и Русия.

В петък германското външно министерство привика действащия представител на руското посолство в страната.

„Ние и нашите партньори няма да толерираме тези кибератаки и ще използваме целия спектър от мерки за предотвратяване, възпиране и реагиране на агресивното поведение на Русия в киберпространството“, каза говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

До момента руското посолство не е коментирало случая, предава агенцията. В миналото Русия е отричала твърденията на западните правителства за кибератаки от нейна страна.

Какво казва Германия

Атаките от 2022 г., когато Русия започна пълномащабната си инвазия срещу Украйна, са били насочени към управляващите от Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Хакерски атаки е имало и срещу логистичния, отбранителния, аерокосмическия и айти сектора в Германия, се казва в изявление на вътрешното министерство.

Министерството заяви, че хакерската група APT 28, която е свързвана с руското военно разузнаване, е използвала неизвестна по това време уязвимост в Майкрософт Аутлук, за да компрометира имейл акаунти и да получи достъп до информация.

Говорител на германското министерство на вътрешните работи заяви, че „пропуските в сигурността трябва да бъдат затворени“.

Какво казва Чехия

Чешки институции също са били обект на хакерски атаки като част от предполагаемата кампания на Русия за кибершпионаж, съобщи външното министерство на страната в петък.

„Някои чешки институции са взети под прицел от 2023 г. насам от хакерите, възползвали се от непозната уязвимост досега в Майкрософт Аутлук“, се казва в съобщение на чешкото министерство, цитирано от АФП.

Какви са мерките срещу предполагаемите кибератаки

Международна операция от януари тази година, ръководена от американското Федерално бюро за разследване (ФБР), е попречила компрометираните при хакерските атаки устройства да бъдат използвани за шпионски операции, съобщиха от германското вътрешно министерство.

„Руските кибератаки са заплаха за нашата демокрация, на която ние решително противодействаме“, каза вътрешната министърка на Германия Нанси Фезер и добави, че страната ѝ работи за по-добра киберсигурност заедно с Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

Тя каза още, че е особено важно да се противодейства на подобни атаки от Русия преди изборите за Европейски парламент (ЕП) през юни тази година.

Хакерската група АРТ 28 е активна в световен мащаб поне от 2004 г., предимно в областта на кибершпионажа. Според вътрешната разузнавателна агенция на Германия тя стои зад едни от най-опасните кибератаки в света.

През януари тази година софтуерният гигант Майкрософт съобщи, че руска хакерска група, спонсорирана от Москва, е атакувала корпоративните му системи и е проникнала в ключови имейл акаунти на компанията. Тогава от Майкрософт отбелязаха, че атаката не е свързана с уязвимост в продуктите или услугите на компанията.

Това се случи няколко месеца след като доклад на корпорацията показа, че руски хакери са извършвали „стратегически шпионаж“ срещу правителства, компании и организации в 42 страни, които подкрепят Украйна в отбраната ѝ срещу Русия от началото на войната през февруари 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG